Uimakoulu Pikku Joutsenen turvallisuusjärjestelmä 


1. Uimavesi on puhdasta

Suomessa vauvauintiveden laatuvaatimukset ovat maailman korkeimpia. Veden tulee käytännössä olla juomakelpoista. Uimaveden laadun tarkkailusta vastaa kaupungin terveystarkastaja säännöllisillä näyteotoilla ja seurannalla. Lisäksi huoltohenkilöstö seuraa veden laatua jatkuvasti. Uimakoulu Pikku Joutsenen altaiden vedenpuhdistusjärjestelmät ovat erittäin tehokkaita. Yleensä altaan vesimäärä kulkee puhdistussuodattimien läpi kokonaan kahdessa tunnissa. Kaikki uintiin osallistuvat perheet peseytyvät huolellisesti ennen altaaseen menoa. Peseytymisohjeet aikuisille löytyvät tämän sivun alaosasta. Vauvojen pissa ei likaa uimavettä, sillä se on steriiliä. Kakkavahinko on vauvauinnissa erittäin harvinainen, ja jos sellainen tapahtuu, allas on puhdistettava.


2. Uimavesi on lämmintä

Vauvauinneissa uimavesi on 32°C. Uimakoulussa uimavesi on 28-32°C. Veden lämpö takaa uintituokion miellyttävyyden. Lapsi myös liikkuu vedessä aktiivisesti, jolloin lihakset tuottavat lämpöä. Myös ihonalainen rasvakudos lämmittää. Jos vesi ei ole riittävän lämmintä, liike-energian tuottama lämpö ja rasvakudoskaan eivät ole lapselle riittäviä, vaan varsinkin pienille vauvoille voi tulla vedessä kylmä. Lämmin vesi takaa lapselle mahdollisuuden luoda hyvän vesisuhteen koko elämää ajatellen.

3. Uima-allastila on varattu pelkästään uintiryhmille

Uintimme järjestetään lämminvesialtaassa sellaisessa tilassa, jossa ei ole vauvauinnin tai uimakoulun aikana muita käyttäjiä. Tämä luo uimareille turvallisuudentunnetta. Ryhmässä on korkeintaan 8 vakituista perhettä ja ilman vanhempia ryhmissä isompia lapsia korkeintaan 5 uimaria kerralla, joka myös osaltaan lisää toiminnan yksilöllisyyttä, tavoitteellisuutta ja turvallisuutta.


4. Ohjaajat ovat koulutettuja

Ohjaajamme on koulutettu uimaopetukseen, vauvauinnin ohjaamiseen, ensiapuun ja vesipelastukseen. Koulutuksen laajuus on 150 tuntia. Ohjaajat ovat suorittaneet Uimakoulu Pikku Joutsenen ohjaajatutkinnon, joka sisältää paljon käytännön harjoittelua. Ohjaajat suorittavat vuosittain Vesiliikuntainstituutin hyväksymiä lisäkoulutusia. 


5. Onnettomuustilanteisiin varautuminen

Mahdollisiin onnettomuustilanteisiin on varauduttu. Mahdolliset vaaratilanteet on ennakoitu, kirjattu ja henkilöstö koulutettu. Hätätilanteita varten on tehty palo- ja pelastussuunnitelmat sekä vesipelastussuunnitelmat. Esimerkiksi vuosittain harjoitellaan toimintaa hätätilanteessa, jos altaalla sattuu onnettomuus. Toivomme, että tässäkin toimii varautumisen ennaltaehkäisevä vaikutus: jos on sateenvarjo mukana, ei sada.

6. Ohjeet vanhemmille uintiveden puhtauden takaamiseksi

Jokainen veteen tuleva henkilö peseytyy huolellisesti ennen altaaseen tuloa. Tämä tarkoittaa suihkussa käyntiä niin, että hiukset kastellaan, sillä märistä hiuksista ei irtoa veteen irtohiuksia niin helposti. Jos ei halua kastella hiuksia, voi vaihtoehtoisesti käyttää uimalakkia tai suihkumyssyä. Meikit pitää pestä pois, sillä emme halua uimaveteen vieraita kemikaaleja, kun vauvat ovat siellä.  Ainakin kainalot ja jalat pestään saippuan kanssa ja intiimialueet ilman uimapukua suihkussa ennen altaaseen menoa, näin olemme riittävän puhtaita vauvauintiveteen.

Takaisin ylös